Figma: Een Introductie
Wat is Figma?
Figma is een online platform waar je ontwerpen kunt maken, prototypes kunt bouwen en in teamverband aan projecten kunt sleutelen. Handig is ook dat het de overgang naar ontwikkelaars soepeltjes ondersteunt. Bij Figma.com kun je voor allerlei ontwerpklussen terecht, van creatieve ontwerpen in Figma zelf tot brainstormsessies met het Whiteboard van FigJam. Sinds 2015 zijn er al meer dan 4 miljoen gebruikers aangemeld, en dat aantal blijft maar groeien met elke coole nieuwe functie die ze invoeren.
Voordelen van Figma
Figma is echt jouw go-to als je wilt samenwerken in een creatieve setting of gewoon slim wilt ontwerpen. Dit zijn een paar toffe dingen die je kunt verwachten:
- Samenwerken: Werk live samen met je team, superhandig als je wat input van anderen wilt.
- Altijd en overal: Overal waar je een browser hebt, kun je Figma gebruiken. Lekker flexibel!
- Consistent ontwerp: Houd je ontwerpen netjes en consistent met onderdelen en systemen binnen handbereik.
- Super tools: Helemaal in je element met de geavanceerde teken- en prototypetools die Figma biedt.
- Eenvoudig te gebruiken: Makkelijk voor iedereen - of je nou net begint of al een doorgewinterde pro bent.
Een wereldwijde enquête van uxtools.co onder 3.000 creatievelingen laat zien dat Figma helemaal bovenaan staat voor UI-ontwerp, het maken van prototypes en het beheren van ontwerpsystemen. Sommige mensen noemen Figma zelfs het "GitHub voor ontwerpers", omdat het zo'n lekker samenwerkomgeving biedt.
Wil je meer vergelijken hoe Figma zich verhoudt tot andere tools? Duik dan eens in onze stukken over webflow vs figma en figma vs webflow.
Het Evaluatieproces van Design Tools
Stappen bij het Uitkiezen van een Design Tool
Het uitzoeken van de juiste design tool kan prima geregeld worden door een goed plan van aanpak. Hier zijn wat stappen om je een handje te helpen voor een topkeuze voor jouw club:
- Check Wat Je Team Nodig Heeft: Kom erachter wat absoluut niet kan ontbreken, denk aan dingen zoals samenwerken zonder gedoe, ergens makkelijk mee overweg kunnen en of dat ding wel met je andere spullen kan samenwerken.
- Zet Een Evaluatieteam Op: Dit team moet lekker divers zijn, want meerdere kijkhoeken is alleen maar handig als je ermee aan de slag gaat.
- Maak een Scorelijstje: Teken op wat nou echt belangrijk is, van samenwerken en productiviteit tot veiligheid en betrouwbaarheid.
- Doe Een Oproefronde: Laat een paar man wat tools testen en kijken of er rare fratsen opduiken die het ritme kunnen verstoren.
- Maak er Een Grootschalige Test Van: Laat de hele bups zich lekker uitleven op verschillende projecten om te zien of dat ding niet opeens rare sprongen gaat maken.
- Verzamel Wat Je Team Van Je Tools Vindt: Lekker laagdrempelig een plek maken waar iedereen z’n ei kwijt kan over wat zij van dat ding vinden.
Creëren van Feedback en Inzichten
Tijdens het testen van je tools, moet je goed al die ideeën en meningen vastleggen. Hier zijn wat handige tips:
- Check-in Momentjes Regelmatig: Prik wat vaste momenten in om even bij te praten met je evaluatieteam. Hoe staat het ervoor? Zijn er al favorieten?
- Belangrijke Momenten Vastleggen: Schrijf die belangrijke beslissingen en feedback op. Weten wat werkt en wat niet, kan nooit kwaad.
- Deel Je Gevonden Leiden: Maak een plek waar iedereen z'n zegje kan doen. Een beetje open praten en samenwerken vergroot vaak je kennis.
- Kies De Beste Tool Op Basis Van Jouw Lijst: Beoordelen met je eerder opgemaakte lijstje kan goed helpen om in de uiteindelijk te kiezen.
Als je een beetje strak blijft in je aanpak, zou je best wel eens die gouden tool kunnen vinden, eentje die precies matcht met de wensen van jou en je team. Of je het nu hebt over Figma, of denkt aan zoiets als Webflow vs WordPress, die aanpak blijft lekker praktisch om alle voors en tegens goed te snappen.
Samenwerking en Delen in Figma
Figma is super handig voor teamwerk en delen, geen wonder dat het zo'n hit is bij creatieve teams en ambitieuze ondernemers. Door goed te snappen hoe je de deelopties kunt gebruiken, werk je effectiever samen en ontwerp je als een pro.
Verschillende Niveaus van Delen in Figma
In Figma kun je op verschillende manieren delen: van bestanden en prototypes tot hele projecten en teams. De toegang die je geeft, bepaalt wat jouw collega's kunnen zien en doen. Als je iemand toevoegt, krijgt diegene toegang op basis van het ingestelde niveau. Geef je toegang tot een team, dan kunnen ze meestal ook de projecten en bestanden binnen dat team bekijken.
- Bestanden: Specifieke ontwerpen of documenten.
- Prototypes: Interactief ontwerpen bekijken.
- Projecten: Groeperingen van je creatieve werk.
- Teams: Samenwerken binnen jouw club.
Het is slim om de rechten van je team in de gaten te houden. Zo voorkom je gedoe met wie wat mag doen.
Methoden voor het Delen van Resources in Figma
Figma biedt je drie manieren om dingen te delen:
- Uitnodigen: Stuur gewoon uitnodigingen naar je team of organisatie. Handig bij hechte samenwerking.
- Deellink: Wil je snel iemand een ontwerp laten zien? Kopieer en deel een link naar je bestand, prototype of project. Teambeheerders kunnen die links eventueel resetten of uitzetten.
- Inbedden: Plaats Figma-bestanden en prototypes direct op websites of in andere apps. Handig als je team niet steeds Figma wil openen, maar wel mee wil kijken. Vergeet niet dat kijkers de juiste rechten nodig hebben.
- Uitnodigen: Volledige toegang en maattafels.
- Deellink: Snel en makkelijk delen zonder gedoe.
- Inbedden: Je ontwerp meteen te zien in andere platformen.
Hou je rechten goed in de gaten. Zet verschillende toegangsniveaus in, zoals "alleen kijken" of "bewerken". De rechten variëren op basis van je team- of organisatieplan. Wil je meer over Figma weten? Check de webflow Figma integratie.
Figma Functionaliteiten en Mogelijkheden
Design Systemen en Revisies
In Figma is het vastleggen van design systemen superhandig voor het bouwen van strakke en samenhangende ontwerpen. Het gaat om het gebruik van richtlijnen die de bedrijfswaarden mooi weerspiegelen. Ze zorgen ervoor dat iedereen dezelfde kant op kijkt, als eendrachtige mieren op een missie. Net als een goed principe je kan helpen samsam te werken als er eens een heftig meningsverschilletje opduikt.
Weet je wat anders van belang is? Toegankelijkheid natuurlijk! Hier draait het om ontwerpen die lekker werken voor iedereen, ook voor mensen met een handicap. En vergeet de kleuren niet! Een beetje slimme kleurenkeuze doet wonderen, want die zendt signalen uit als een stoplicht op een druk kruispunt.
- Principes: Richtlijnen die de bedrijfswaarden lekker laten shinen.
- Toegankelijkheid: Ontwerpen die rekening houden met mensen met een beperking.
- Kleurgebruik: Balans houden zonder je ontwerp een kleurboek-look te geven.
- Hiërarchie (Elevation): Visuals die iets extra's geven met kleuren en schaduwen.
Integratie met Project Management Tools
Figma laat je ontwerpen mixen met projectmanagementtools alsof je een cocktail shake. Het maakt samenwerken met de rest van je team een fluitje van een cent. Je kunt ontwerpen direct aan projectjes koppelen en dat maakt feedback krijgen een stuk rapper. Velen willen deze deelfeatures graag uitbreiden. Deel bijvoorbeeld enkel een bepaald flowtje zonder de rest te openbaren. Zo krijg je precies gerichte feedback van klanten en collega's.
Integratievoordelen:
- Efficiëntie: Soepelere werkzaamheden door koppeling met projecttools.
- Gerichte feedback: Deel netjes wat specifieke delen zonder alles prijs te geven.
- Intern en extern delen: Delen met je team en klanten voor snelle meningetjes.
Figma laat je niet alleen vette ontwerpen maken. Het boost ook je ontwikkeling als een raket! Wil je design systemen in jouw werk smooth laten verlopen? Pak wat goede tools erbij voor easy feedback en samenwerking. Zoek je naar manieren om je webprojecten lekker up te spicen, dan is de webflow integratie misschien wel wat voor je! Check hoe deze combi je design skills een lift geeft.